Matka on edennyt Kaukasukselta Kaspianin merelle, viinikarahvien ääreltä lukemattomien chai-lasillisten ja vesipiippujen maahan: Iraniin! Tässä vähän ensitunnelmia Persiasta, maasta, jonka hurmoksessa olen nyt kolmen viikon jälkeen jo täysin.
Historiallinen, kiehtova ja väärinymmärretty - niin Irania kuvailisin. Oletin vähintäänkin ensipäivien täällä olevan kuumottavia, mutta toisin kävi: Olo on ihan alusta lähtien ollut rentoutunut ja turvallinen, ihan oikeasti. Vaikka länsimaisen median mukaan koko Lähi-itä on sotaisa kriisialue, onneksi ei kuitenkaan.
Iran on vilkkaita suurkaupunkeja, tyhjää aromaisemaa. Vuoria, niin korkeita lumisia vuoria. Kirkkaasti valaistuja hedelmäkioskeja. Maalaiskyliä värikäs-kattoisine kivitaloineen. Kaoottinen liikenne. Farsiksi kirjailtuja kylttejä, joita emme ymmärrä. Sinisiä Zamyad -lava-autoja jättimäisine lasteineen. Lännenfilmeistä varastettuja maisemia. Bazaareja täynnä tuoksuja ja elämää. Lihaisaa ruokaa - kaikkea muuta, kuin sitä röhkivää sorttia. Niin ystävällisiä, uteliaita ja ennen kaikkea avuliaita ihmisiä.
Word! Reissaajien keskuudessa aina vauhkotaan siitä, kuinka mielettömän ystävällisiä ja vieraanvaraisia iranilaiset ovat, ja voin nyt varmistaa väittämän todeksi. En ole koskaan vielä ollut maassa, jossa ulkkikset otetaan näin avosylein vastaan. Apu on aina lähellä, olet sitten kylänpahasessa tai Teheranin vilskeessä. Pyöräillessämme autot usein pysähtyvät kohdallemme, tuupaten hedelmiä ja taateleita syliimme. Joskus thermari-teetkin. Ravintolassa tai kahvilassa laskumme on moneen otteeseen väistämättä tahdottu maksaa. Kadulla kulkiessamme meille huikkaillaan useasta suunnasta “Welcome to Iran!”. Englantia osaa loppupeleissä aika harva, joten farsin kielellä pitää paljolti pärjätä. Helppoa se ei ole, ja esimerkiksi persiaksi polkupyörä ja töpseli ovat melkolailla identtisiä. Olemmekin jo muutamaan otteeseen hämmentäneet paikallisia kertomalla vahingossa olevamme töpseli-turisteja.
Aiemmassa postauksessa listaamani yöpaikat saavat myös jatkoa: Nukuttu on lukuisten kotien lisäksi niin kahviloissa, autotalleissa kuin raja-aseman rukoushuoneessa. Rukoushuoneet toimivat Iranissa oivina majataloina matkaajille, ja paremman puutteessa paikalliset vievät meidät kylän Moskeijan turviin. Ne ovat usein pehmoisin persialaisin matoin, tyynyin ja peitoin verhottu, ja teenkeitin laitetaan päälle heti saapuessamme. Ah, Persia. Niin kovin tykkään.
Vaan löytyy täältä skeidaakin. Poliittisesti maalla ei liene mennyt hyvin sitten 70-luvun, ja sekös ihmisiä harmittaa. Tosiaan, onhan täällä aika naurettavia lakeja ja rajoituksia erityisesti naisille - esimerkiksi hostimme kertoi tänään ohittaessamme pyöränvuokrauskaupan, että liikkeellä ei ole lupaa vuokrata pyöriä muille kun kaksihaaraisille. Sananvapautta ei ole, ja suuri osa sosiaalisista medioista ja nettisivuista on Iranissa blokattu (ei huolta kuitenkaan some-riippuvaiset matkaajat - paikalliset kyllä osaavat kiertää estot). Suurin muutos on itselleni kuitenkin Islamiin perustuvat pukeutumissäännöt, joiden mukaan naisten tulee peittää julkisilla paikoilla hiuksensa ja pukeutua muutenkin peittävästi. Ensipäivät näytinkin kuin arabi-mieheltä silloisen huivi-viritelmäni kanssa, ja yhä kolmen viikon jälkeenkin tuntuu oudolta vaikkapa syödä huivi päässä.
Kyllä siihenkin tottuu, aikanaan, eikä näistä kannata ärsyyntyä. Maailma on sellainen kun on, jä tällä hetkellä Lähi-idässä matkaavan on vaan kiltisti noudatettava paikallisia lakeja ihan samalla tavalla, kun maan asukkaatkin noudattavat. Hetkellinen ketutus lähtee parilla taatelilla ;)
On viimeinen kolmesta illastamme pääkaupungissa Teheranissa, ja kaikki on hyvin.
Eikä mitä maisemia! Iran on ollut listalla jo pitkään ja tää postaus vaan vahvisti fiilistä että sinne on mentävä. Tää teidän reissu on kyllä ihan huippu (y) Propsit myös sulle että et valita huivin pitämisestä ja peittävästi pukeutumisesta! Maassa maan tavalla, eikös se niin mene.
VastaaPoistaKiitos kaunis, ja näin ehdottomasti. Turistina ei kehtaa valittaakaan, kun ajattelee paikallisia jotka joutuvat koko elämänsä noudattamaan samoja lakeja... suht harva täällä todella uskoo niihin!
VastaaPoista