tiistai 8. marraskuuta 2016

Korkealta näet maailman

Aika Nepalissa alkaa käymään vähiin: Pyörät on valmiina bokseissa ja 12 tunnin jälkeen ollaan jo kiitoradalla kohti Bangkokia ja Thaimaata. Tässä viimeinen tervehdykseni ennen sitä.

Palasimme viimeiseksi viikoksemme takaisin Kathmanduun, tällä kertaa hektisen turisti-alueen sijaan viihtyisään Lazimpatin kaupunginosaan tapaamamme supermukavan parin nurkkiin, tai oikeastaan todelliselta luksukselta tuntuneeseen vierashuoneeseen. Kämppisten, toimivan netin ja keittiön kanssa elämiseen on muutamassa päivässä ehtinyt jo tottua... vaan huomenna kaikki muuttuu, taas.

Lokakuussa tapahtui: Vaelsimme, söimme jakin juustoa, poljimme ympäri Nepalin keskiosaa ja nautimme ihanasta Pokharasta. Täytin 25 -vuotta kauniin Phewa järven rannalla ja hetken ajan vain olin. Muhkuraisiin teihin kyllästyneenä mulle kelpasi synttärilahjaksi reilun viikon mittainen laiskottelu: Hengailua omalla kattoterassilla, riippumatosta käsin elämän ihmettelyä ja uusia tuttavuuksia. Kreisin mutta mahtavan naapurimme juttuja ja herkkuja lähikadun leipomosta ja pienestä lounaskahvilasta. Mutta aikansa kutakin - rentoilu sytytti kipinän lähteä taas liikkeelle, vuorinäkymiä metsästämään. Ei tosin teillä, vaan trekkipoluilla. Nepalissa kuuluu vaeltaa!

Ensin kävelimme neljän päivän ajan Langtangin kansallispuistossa upealle, hindujen pyhälle Gosainkundan järvelle, sitten trekattiin Annapurnan Base Campille reilussa viikossa. Maailman kymmeneksi korkeimman vuoren juurella, 4130 metrissä seisoessa auringonnousun aikaan, oli fiilis kertakaikkisen mykistynyt. Siellä jos missä tunsi itsensä niin kovin pieneksi, keskellä Himalajaa - asteet hyytävässä nollassa, ympärillä vain lumihuippuisia vuoria.

Reppu selässä minimaalisella varustuksella hetken aikaa kulkeminen oli virkistävää ja eri tavalla antoisaa, vaikkei kovin vaikeista vaelluksista kyse ollutkaan. Myöskään täysin luonnon helmassa ei oltu: Trekkien aikana majoituttiin pieniin majataloihin, joista sai huoneen lisäksi rahaa vastaan niin illallisen, kuuman suihkun kuin wifi-salasanankin. Mulle riitti tosin vain se ensimmäinen ja otin vaellukset detoxina elektroniikasta. Ainakin kaikesta muusta paitsi kamerasta...

Vaeltaminen ei ehkä ole se aktiviteetti, josta olisin vielä muutamaa vuotta sitten uskonut innostuvani, mutta jotakin, josta olen yllättäen huomannut löytäväni voimaa. On voimauttavaa pystyä kipuamaan korkeammalle ja korkeammalle ihka omin jaloin ja huomata laakson jäävän aina vain kauemmas. On rohkaisevaa huomata pystyvänsä, tahdonvoiman korvatessa puuttuvan lihasvoiman. Ja huipulla tietää ansaitsevansa kaiken sen edessä aukeavan. Kuvat antavat pientä osviittaa, mutteivat tälläkään kertaa kerro kuin osan totuudesta: todellisuus on niin paljon enemmän. Eikä sitä tunnetta voi tyhjentävästi edes kuvailla, se pitää saada kokea itse.

Pidän siitä, että kuka vain voi vaeltaa. Se ei vaadi kummoisia varusteita, huippukuntoa tai välttämättä opastakaan. Me vaelsimme itseksemme, ja sitä suosittelisin näiden yleisten trekkien osalta kaikille muillekin. Nepalin trekkaus-bisnes on nimittäin valitettavasti aikamoista turistien vedätystä, ja kovaa rahastusta. Onneksi vaelluspoluille pääsee itsenäisestikin: kartta mukaan, lenkkarit jalkaan ja reppuun vain se minkä todella tarvitset - niin olet vapaa.
























Molempien vaellusten jälkeen väsytti ja jalkoja kolotti, ensimmäisellä kertaa huomattavasti enemmän kuin jälkimmäisellä. Niin, että portaita alaskäveleminen tuotti erityisen suurta tuskaa parin päivän ajan. Silti olo oli kerrassaan voittamaton, inspiroitunut, virkeä. Päätin alkaa suunnittelemaan printtejä jälleen, hain viisumia Australiaan, tein tavaroideni inventaarion ja aloitin projektin, joka on kauan pyörinyt mielessä. Ei paha.

Onko se ihan hirveä klisee, jos sanon että vuori-ilma kirkasti mun mielen?

Ps. Vaikka blogi-raportointi onkin jäänyt auttamattoman viimetippaan, on kuvia kuluneista parista kuukaudesta otettu paljon: Kuvat-osiosta löytyy albumit Nepalista kokonaisuudessaan, kuin myös Gosainkunda trekistä, Pokharasta ja Annapurna Base Camp trekistä

8 kommenttia:

  1. Nää kuvat on niin henkeäsalpaavia! Ja teijän reissu aiheuttaa muutenkin kateutta ja ihailua. Vaikuttaa ihanalta!
    Lupaathan pistää joskus valokuvanäyttelyn pystyyn? Nää kuvat ansaitsee kunniaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huu kiitos kiitos! Reissaaminen on kyllä ihanaa - välillä ihanan kamalan ihanaa. Ja mikä idea :)

      Poista
  2. Oon varmaan sanonut tän aiemminkin, mutta sun matka on ihan älyttömän inspiroiva ja kuvat super kauniita! Komppaan myös edellistä kommentoijaa, nää kuvat ansaitsisi ihan valtavan yleisön :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis, olen nyt kyllä ihan imarreltu :) Katsotaan mitä kuvilla vielä teen! x

      Poista
  3. Oon lueskellut sun blogia aiemminkin, enkä voi kuin yhtyä aiempiin kommentteihin. Jutut ja kuvat toimivat aivan huikeina inspiraationa! Mua kiinnostaa, miten ja minkä verran treenasitte ennen lähtöä? Millainen pohjakunto teillä oli, ja millaisia päivämatkoja olette tehneet? T. Joskus minäkin vielä aion

    VastaaPoista
  4. Moi ja kiitokset kommentista! Mulla oli suht kehno peruskunto lähtiessä enkä juuri treenaillut. Aloitin paria kuukautta aikaisemmin "lenkkeilemään" välillä lähipuistossa, muttei siitä tullut oikein mitään. Pyöräilin muutaman kilometrin työmatkani ja kävelin/juoksin portaat ylös, siinä se! Ryan ei myöskään treenannut mutta elämäntyylimme oli melko aktiivinen ja menoja riitti, eli liikkeellä kuitenkin oltiin. Tarkoitus oli että kunto kasvaa luonnollisesti matkan alussa ja jatkuessa, ja niin se on tehnytkin. Pyöräily on painonkin kanssa yllättävän helppoa, eikä oikeasti vaadi mitenkään kovaa kuntoa tai lihaksia!

    Tehdään eri mittaisia päiviä riippuen maastosta, säästä ja teiden kunnosta. Lyhyt päivä voi olla 30-50km (esim. vuoristossa), keskiverto 60-80km ja pitkä päivä 85-120km (tasaisella maalla). Yleisesti otetaan suht rennosti, fiiliksen mukaan :)

    Toivottavasti tämä selventää vähän - kysy ihmeessä lisää, jos askarruttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Huojentavaa kuulla ettei aivan huippukunto ole teilläkään ollut valmiiksi - ja varmasti nimenomaan se paranee siinä matkalla :) Jään innolla odottamaan seuraavia postauksia ja reissunne etenemistä! :)

      Poista
    2. Ajattelin tehdä aiheesta vielä postauksenkin jossain vaiheessa, pysy siis ihmeellä langoilla! Terkut Thaimaasta x

      Poista